Відмінності між Хеллоуїном та Самайном

Олександр

«Солодкість чи гидота?» - Традиційна фраза в день святкування популярного свята Хелловіна. Ми звикли вважати його американським, оскільки кіноіндустрія США часто використовувала його у своїх продуктах. Звідки взявся День усіх святих, що поєднує його із давніми кельтськими обрядами Самайну, і що можна подарувати друзям та рідним – розповість ЮАмейд.

шоколад ручної роботи суміші для випікання

Від язичництва до християнства

Веселе свято Хелловін до певної міри - похідна від кельтського Самайну. Як і багато стародавніх народів, кельти користувалися місячним календарем, тому точної дати немає, якщо дивитися на класичне походження. За однією з версій, урочистість припадала на дату третього осіннього молодика, зрозуміло що рік у рік вона змінювалася.

Свідчення давньоримських істориків говорять про те, що кельти святкували три ночі поспіль, поки Місяць, що «вмирає», не змінюється «новонародженим». Відомо, що Самайн шанували і королі, і прості люди. Вожді племен, королі влаштовували свята з рясним частуванням, вшановуючи землеробів і скотарів. Тому і зараз прийнято готувати всілякі смаколики. Зайдіть на сайт ЮАмейд - в асортименті є багато чого для частування:

  • печиво;
  • шоколад;
  • цукерки;
  • карамель і желейки.

Для ледачих присутні готові суміші для випічки, набір горіхових паст, джемів, мед. Доречно дарувати в цей день напої, які зберуть за столом сім'ю – чай, какао, гарячий шоколад.

Є багато суперечливих версій про звичай поклоніння мертвим чи надприродним силам, але, найімовірніше, як більшість язичників, кельти відзначали день урожаю, народження нового року, природного циклу. Разом з тим вони свято вірили, що в ніч Самайна може статися будь-яке диво, в цей час відчинено браму між світами.

Згідно з описами свята першими християнськими ченцями, які вважали богомерзким і диявольським все, що не відповідало божому вченню, жерці-друїди приносили цієї ночі людські жертвоприношення. Знов-таки, доказів цьому немає. Але, можливо, саме через ці чутки пуританська Британія і пізніше Новий Світ так довго чинили опір цій традиції.

День усіх святих – це сучасна назва, в християнському канонічному трактуванні звучить як Собор всіх святих. Так було названо свято 1 листопада офіційно встановлений Папою Григорієм III у VIII столітті, цього дня вшановували Агнця Божого, а 2 листопада поминали померлих. Жителі Британії називали цей день Hallowmas, що американці почали називати Halloween.

три керамічних горнятка

Традиції сучасності - як святкуємо, що даруємо

Якщо дивитися на сучасний Хелловін, того доля у нього нелегка. Жителі Ірландії і Шотландії довго шанували давні язичницькі традиції, тому і День всіх святих припав до двору. Англійці протестанти завзято відкидали все нав'язане католицькою церквою. Пуританська Америка також відкидала «поганські веселощі». Але завдяки ірландським і шотландським емігрантам в 19 столітті, Хелловін поступово став частиною культури народу Америки. А Голлівуд і поп-культура сприяли поширенню та популяризації свята у багатьох країнах світу.

Особливо його любить молодь, адже цього дня прийнято носити страшні маски, перевдягатися у казкових персонажів, кіногероїв. Діти наїдаються цукерок, як то кажуть «від пуза». Студенти влаштовують галасливі і яскраві вечірки костюмовані party. Цього дня будинки прикрашають різними виробами із гарбуза великого розміру. Традиційно це має бути голова зі свічкою всередині.

Джек гарбузова голова, за деякими версіями – це не прийнята ні Богом ані чортом істота. Блукаючи неприкаяно світом, вона збирає під ліхтарем усі неспокійні душі. Звичай вирізати голови з гарбуза американці запозичили в тих же кельтів. Стародавні вирізали голови з ріпи, як символ шанування мертвих. Свічка всередині показувала духам дорогу до будинку, де на них чекає частування: їжа і напої. Жителі Нового світу вирішили не морочитися - гарбуз краще піддається різанню, тим більше, що в країні він вирощується всюди.

Подарунки для поздоровлення один одного переважно символічні. Круто, якщо ви знайдете презент із символікою свята або близької тематики, наприклад:

  • футболку з принтом;
  • магнітики, стікери;
  • чашки, тарілки;
  • шкарпетки;
  • щоденна газета;
  • фотоальбом;
  • сумку.

чотири сумки

Якщо на святкування збирається велика компанія, то крім «хліба», знадобляться ще й «видовища». Великий вибір настільних ігор для різного віку: молоді, дорослих і дітей в асортименті UAmade заповнить дозвілля після застілля. Теми різні:

  • логіка;
  • економіка;
  • аналітика та дедукція;
  • активні;
  • розважальні;
  • з еротичним підтекстом;
  • за бажанням.

Здавна гідним поваги вважають той народ, який вшановує власні традиції та поважає чужі, Якщо вам припала до душі ідея Хелловіна, то чому б і ні. Зазирніть в каталог нашого інтернет-магазину, запасіться сюрпризами та розважайтеся в оточення друзів та близьких.

Коментарі

Не знайдено дописів

Залишити відгук
Наші новинки