Чи можна передаровувати подарунки?

Олександр

Іноді дарувальник не вгадує з розміром або типом подарунка. Незатребувані подарунки накопичуються в шафах, захаращуючи приміщення. Найчастіше припадають пилом:

Тому перш, ніж купити, люди шукають відповідь на питання про те, чи можна передарувати подарунок і, якщо так, чи є спеціальні правила.

чотири обкладинки для паспорта

Що говорить про передарування етикет

Більшість людей відчуває дискомфорт, якщо потрібно передарувати подарунок. Добросовісному одержувачу здається, що цей факт демонструє неповагу до дарувальника. Тому предмет припадає пилом на полиці доти, поки не вичерпає термін придатності.

Етикет не забороняє передаровувати. Питання полягає в тому, як ви самі ставитеся до процесу. Якщо це здається неправильним з етичних чи моральних міркувань – не передаровуйте. Але насправді нічого поганого в тому, щоб дати речі нову путівку в життя немає. У країнах Європи навіть виставляють непотрібні подарунки на продаж, щоб отримати хоч якусь вигоду від невдалого подарунка.

Опитування одного з британських журналів показало таку статистику щодо подальшої долі непотрібних подарунків:

  • викидаються – 2%;
  • припадають пилом на полиці - 20%;
  • даруються повторно – 22%.

Як передарувати правильно

Правила етикету рекомендують:

  1. Передаровувати тільки те, що знаходиться в оригінальній упаковці. У цього предмету не сплив термін придатності.
  2. Переконайтеся, що той, хто дарував і той, кому даруєте , незнайомі і подарунок не буде впізнаний.
  3. Передаровуйте лише тому, кому цей предмет сподобається.
  4. Не брешіть, що витратили три дні на вибір цього чудового предмета.
  5. Не даруйте непотрібні креми для рук, мило, дезодоранти, свічки коханим друзям та членам сім'ї. Сам факт такого презенту натякає на те, що це подарунки, що не сподобалися.

блокнот і книга

Чи можна передаровувати Hand made

Речі, зроблені своїми руками – це єдиний тип подарунків, які заборонено передарувати правилами етикету. По-перше, такий предмет легко впізнати. По-друге, створюючи, людина вкладала працю, своє добре ставлення і намагалася порадувати. Це найщиріший подарунок та його доречно цінувати.

Коли повторне дарування – не зовсім не проблема

Коштовні ювелірні вироби в кожній сім'ї прийнято передавати від покоління до покоління. Якщо бабуся подарувала вашій матері на весілля чудові сережки, а мати на 16-річчя віддала їх дочці, то це добре і правильно. Подарунок наголошує на зв'язку поколінь і на тому, що наступний носій – гідний нащадок своїх предків.

Повернення товарів

У європейських країнах подарунки не лише передаровують, а й повертають до магазинів. Різдво та Великдень – найбільші свята, коли купують і дарують найбільше. Статистика свідчить, що двоє із трьох покупців обов'язково повернуть до магазину хоча б один подарунок.

У нашій країні для повернення товару потрібен чек. Етикет рекомендує попросити чек у дарувальника мотивуючи тим, що не підійшов розмір, колір або інший параметр і ви хотіли б обміняти подарунок на такий самий, тільки іншого розміру. Також у європейських магазинах діють акції щодо повернення товарів без чеків. Їх дозволяють повернути в обмін на інший товар. Умови акцій оприлюднюють на сайтах торгових мереж.

Забобони, пов'язані з подарунками

За деякими предметами закріпилася негативна слава. Якщо той, для кого предмет призначений вірить у прикмети та забобони, варто ознайомитися з символікою, щоб не подарувати небажаний презент.

Найпопулярніші забобони:

  • Дарувати взуття – на нещастя.
  • Дарувати кішку – до насильницької смерті.
  • З дорогоцінного каміння не дарують опали. Вони віщують вдовство.

гаманець портмоне холдер для паспорта

Не можна дарувати:

  1. Ножі та ножиці. Це до нещастя та до розриву відносин.
  2. Носові хустки. Вони віщують сльози.
  3. Предмети чорного та червоного кольору. Вони символізують смерть та руйнування.
  4. Павич пір'я. Вони викликають пристріт.

Гаманець можна дарувати лише тоді, коли в нього вклали купюру.

За старих часів вірили, що удачу в будинку можна зберегти, якщо виявляти щедрість до відвідувачів. Тому подарунки дарували не лише друзям і родичам. На великі свята пригощали випадкових гостей та захищалися від злих сил, дотримуючись традиції дарування та правил щодо подарунків.

Коментарі

Не знайдено дописів

Залишити відгук
Наші новинки