Чи можна дарувати подарунки після свята?

Олександр

Після бою кулаками не махають. Але подарунки – приймають! До фахівців магазину UAmade часто звертаються із запитанням: а чи доречно вітати близьку людину після урочистої події – дня народження, календарного чи професійного свята? Щоб підняти настрій тому, хто нам дорогий, не обов'язково чекати слушного приводу: привітати можна будь-якого дня, надавши дійству урочистості. Проте питання залишається відкритим: чи припустимо запізнення з подарунком, і як відреагують на це близькі нам люди?

книги та поштові листівки

Чи дарують подарунки після свята?

Традиція вшановувати, обдаровувати має стародавнє коріння. Подарунок – річ матеріальна, незалежно від його ціни. У прикрасу, косметику, книгу або цінніший предмет ми вкладаємо певний зміст: людина отримує право на володіння чимось. І наділяє його цим правом даруючий. Тобто відбувається своєрідний обмін матеріальної речі на емоції. Радість, щирість подяки – основа будь-якого свята.

Дарувати радість

У наші дні смислове значення презенту (особливо, якщо це символічний дар, сувенір) набуло більше духовного, соціального і навіть гумористичного сенсу, аніж матеріального, але не втратило ще однієї своєї мети. Подарунок – це увага, знак поваги. Ми робимо приємно тим, кого любимо і кого поважаємо.

Відповідно, подарунків (як знаків уваги) від нас чекають: діти, батьки, колеги, далекі родичі, колишні однокласники та одногрупники. Навіть поштова листівка із веселим зображенням вважається подарунком! Діставши з ящика конверт з картонним секретом всередині, наші друзі, які мешкають в іншому місті або в іншій країні, одержують колосальний подарунок: тепло непідробних емоцій.

Звичай щось дарувати тісто пов'язане з календарем. Ми розрізняємо свята

  • особисті (іменини, день народження),
  • професійні (день юриста, день працівника торгівлі),
  • міжнародні (8 березня),
  • сімейні (річниця шлюбу).

До календарних червоних днів відносяться улюблені з дитинства новорічні і різдвяні свята, тісно переплетені з народними та релігійними.

Тобто підібрати для подарунка привід не складно. Але ж календар дисциплінує. У кожного свята – своя дата, і забути про неї не можна: відстрочити чи скасувати – виявити неповагу. Кохана людина образиться, колеги - не зрозуміють і вважатимуть вас невігласом. Тож чи можна дарувати подарунки після свята?

міцелярна вода скраб крем зволожуючий

Прикмета - не указ

Вважається, що не можна щось дарувати напередодні. Табу жорстко регламентує вручення дарунків на весілля, хрестини, день народження, заручини: поки подія не відбулася - вручати нічого не можна, говорить прикмета. Інакше торжество не здійсниться. Так говорили наші пращури і таких норм ми дотримуємося самі.

Правила не поширюються на професійні свята. Не секрет, що багато червоних днів відзначаються у суботу чи неділю (до корпоративних подій можна віднести Міжнародний жіночий день та всі дати, які ми відзначаємо тісним колективом на роботі). Якщо календарне свято відзначається напередодні офіційної події – дарувати наперед можна і треба.

  • Щодо подарунків із запізненням – вони також приймаються. Але є деякі нюанси: привітати людину з її днем народження або днем ангела і подарувати їй щось – дві різні дії. Якщо в конкретний день побачитися з винуватцем урочистості та вручити йому квіти, торт, подарункову чашку (варіант вибирайте самі) у вас з якихось причин не виходить – не біда.
  • Зателефонуйте, напишіть СМС та привітайте його на словах, додавши, що презент буде вручено особисто під час зустрічі. Тоді терміни отримання дару іменинником можуть відкладатися. Головне, що слова з побажаннями щастя та добра пролунали без запізнення: вчасно.
  • До довгограючих подарунків (не прив'язаних до конкретного дня) відносяться новорічні та різдвяні дари, які ми вручаємо родичам, друзям та людям, які з нами не проживають. Солодощі від діда Мороза улюблена тітонька чи кузена можуть отримати навіть на Старий Новий Рік! Зимова низка урочистостей досить насичена.

Щодо наших домашніх, то новорічні подарунки вони знаходять під ялинкою вранці. Хоча - у кожної сім'ї свої маленькі традиції. Хтось святкує початок нового року за китайським стилем, а хтось солідарний з старовірами. Усі індивідуально.

шоколад натуральні цукерки гранола мед

Якщо ви даруєте подарунок із запізненням - подбайте про те, щоб він не втратив свою новизну, свіжість та привабливість. Йдеться про швидкопсувні - їстівні подарунки та речі, що мають термін придатності (навіть косметика лімітована в часі). Інакше ідея буде зіпсована, у прямому та переносному значенні.

Якісні вироби, які претендують на статус подарунка дорогим серцю людям, ви знайдете на сайті ЮАмейд. Консультант допоможе підібрати річ для подруги, молодшого братика, хрещениці, бабусі, кузени і навіть боса. Асортимент дарів дуже насичений: від простих канцелярських сувенірів - до ексклюзивного посуду та кумедних настільних ігор.

Коментарі

Не знайдено дописів

Залишити відгук
Наші новинки