Коли виникла мода дарувати шкарпетки

Олександр

Кожен чоловік хоча б раз на рік отримує в подарунок звичайні шкарпетки. Вони входять у набір популярних презентів до кожного свята:

  • День батька;
  • Новий рік;
  • День народження та з будь-якого іншого приводу.

Жінки (глибоко всередині) обурюються таким банальним подарунком, але все одно дарують, а хлопці - усміхаються і приймають. Можливо, вам хочеться розібратися з тим, у чому секрет цієї цікавої традиції.

три пари шкарпеток та консерва-шкарпетки

Як з'явився цей предмет гардеробу

Почніть знайомство зі шкарпетками здалеку і пам'ятайте, що всі давні традиції через кілька тисяч років починають сприйматися з гумором. Розглядаючи статуї грецьких богів, можна помітити, що ноги чоловіків і жінок взуті у відкриті сандалі з ремінцями, зав’язаними навколо щиколоток. Дивлячись на це, не віриться, що шкарпетки винайшли давні греки. Але це правда.

Шкарпетки носили актори давньогрецького театру. Шили їх зі шкіри, тобто, являли собою туфлі без підошви. Англійська мова досі зберегла спогад про первісне призначення предмета:

  • латинське "soccus" означає "комедія, а англійське слово "socks" - шкарпетки.

Нове призначення аксесуару комедіантів вигадали римські легіонери. Рухатися пересіченою місцевістю в сандалях важко. Сучасні туристи купують для цього трекінгові черевики з сильно ребристою підошвою, посиленим носком черевика та надійною фіксацією щиколотки. Легіонери через брак інших варіантів захищали ноги шкіряними шкарпетками, запозиченими у гардеробі комедіантів. Напевно, мандрівні актори також багато подорожували.

чотири пари шкарпеток та консерви-шкарпетки

Доббі і шкарпетка: як народжуються традиції

Джоан Роулінг придумала, що Гаррі Поттер дарує домашньому ельфу Доббі шкарпетку, тим самим робить бідну підневільну істоту вільною. Як носії іншої культури, ми не можемо знати, відсиланням до якої староанглійської традиції є дарування шкарпетки.

Але сцена смерті Доббі створила нову традицію. Шанувальники серії книг про Гаррі Поттера стали залишати шкарпетки біля меморіалу Доббі на пляжі Фрешуотер-Уест-Біч у Пембрукширі в Уельсі. Еко-активістам навіть довелося звертатися до громадян через пресу із проханням перестати забруднювати пляж. Зрештою це не прикольно і буде краще, якщо шкарпеткам знайдуть інше застосування.

Коли виникла традиція «дарувати шкарпетки»

Ідея дарувати шкарпетки чоловікам виникла у СРСР. Точний час виникнення невідомий, зате відома причина. Солдати обмотували ноги онучами для зручності. Якісні шкарпетки були у дефіциті. Тому жінки, якщо вдавалося дістати шкарпетки високої якості, з радістю купували їх для свого чоловіка і близьких родичів. Такий подарунок піднімав настрій і дарувальнику і отримувачеві.

консерви-шкарпетки та слідки

Згодом шкарпетки перестали бути дефіцитом, але традиція залишилася. У магазинах зустрічаються штучні вироби із різних матеріалів. А також комплекти з різною кількістю вкладень – від 3 до 50 пар коробці або в красивій баночці.

Шкарпетки бувають:

  • прості та подарункові;
  • різних кольорів;
  • з принтом, з написами і монохромні.

Варіантів дуже багато. Якщо здається, що просто шкарпетки – це банальність, то в Інтернеті є креативні ідеї подарунків. На сайтах рукоділля зустрічаються вироби, складені у формі багатоярусного торта, автомобіля чи іншого предмета. Такий звичайний презент, представлений у незвичайній формі, свідчить про вашу прихильність до чоловіка, про те, що він вам не байдужий.

Коментарі

Не знайдено дописів

Залишити відгук
Наші новинки