Хто вигадав пазли?

Олександр

Люди збирають пазли щоб скоротити час. Вважається, що найперша головоломка зі шматочків створена у 1760-х роках. Її автор – лондонський картограф Джон Спілсбері. Він наклеїв карту на тонкий шматок деревини та розрізав її лобзиком на фрагменти. Один шматочок став Англією, іншою Францією. Так історію створення пазлів переказує у своїй книзі історик Енн Ульямс.

пазли

Історія виникнення пазлів

Карти-іграшки Спілсбері продавав багатим людям як інструмент для навчання дітей географії. Американським школярам досі дарують пазли-географічні мапи, і вони із захопленням складають із фрагментів мапи США та інших державних утворень.

Головоломка як хобі

У часи Великої депресії головоломки стали повальним захопленням. Їх купували наприкінці тижня для того, щоби організувати захоплюючі ігри у вихідні дні. З'явилася мода на пазли. Пристрасті по метеликах змінювалися модою на збирання жаб. Сьогодні в моді тварини, у тому числі домашні вихованці.

Частина виробників створює головоломки на замовлення, використовуючи як основу постер або фото від замовника. Виробники стверджують, що персоналізованих замовлень більше половини. Їх купують у подарунок дорослим. Дітям дарують розвиваючі пазли із сюжетами казок, птахами і тваринами.

Як створюються пазли?

Перші пазли були досить складними. Щоб уперше вирізати контури країн, авторам доводилося довго вирізати кожну деталь без електропил. Сьогодні головоломку роздруковують на картоні, а потім вирізають на верстаті спеціальним ножем. Все обладнання легко розмістити в одному виробничому приміщенні. Реалізують готову продукцію через торговельні мережі.

Економіка пазлів

Перші пазли були дуже дорогими. Адже їх розрізали вручну, відрізаючи по 1 шматочку за один раз. У 1908 році головоломка із 500 деталей коштувала 5 доларів. При цьому середня зарплата робітника за місяць становила 50 доларів. Продаж нової іграшки став настільки прибутковим, що низка компаній з виробництва іграшок, після початку випуску пазлів незабаром закрили решту напрямків і повністю зосередилися на цьому виробництві.

чотири набори пазлів

Rolls-Royce у світі головоломок

У 1930 роках до уваги покупців представила свої пазли компанія Par Puzzles. Це були індивідуальні головоломки, створювані на замовлення кінозірок і навіть королівських осіб. Вони створювалися у вигляді фігурок , а не прямокутного полотна. Це змінило швидкість збирання. Зазвичай людина витрачала кілька годин, просуваючись від кута до краю. У пазлів Par Puzzles не було краю. Головоломку доповнювали написами, таємними назвами. Компанія рекламувала свої роботи, як такі, що найшвидше збираються.

Потім був занепад дерев'яних пазлів і на зміну їм прийшли картонні. Сучасні виготовляють із різних матеріалів:

  • дизайнерські з деревини;
  • мас-маркет із картону;
  • розвиваючі пазли для дітей із ізолону (м'які) та пластику (жорсткі деталі з яких можна збирати тривимірні об'єкти);
  • сувенірні головоломки на магнітах.

Розміри та кількість елементів

До Книги рекордів Гіннесса занесена колекція «Пам'ятні моменти Діснея», що складається з більш ніж 40 тисяч деталей. Це найбільша у світі головоломка, що серійно випускається, як за кількістю деталей, так і за розміром. Але це не єдиний великий пазл. Сьогодні на торговому майданчику Amazon батьки купують пазли собі і дітям на свято розміром 51-53 тис. шт. Серед них «27 чудес світу», «Дикі тварини», «Кругосвітня подорож» та інші.

Який пазл купити дитині

Новачкам рекомендується купувати пазли розміром до 300 деталей. Привід не є обов'язково свято. Даруйте корисні подарунки, завжди, коли доречно.

Любителям купують пазли розміром від 500 до 1000 шт. Невеликі головоломки створюють з метою цікавого проведення часу. Ви не встигнете втомитися та втратити інтерес до того, як модель буде зібрана. Любитель готовий витратити більше часу на складання – до кількох годин на день. Тому таким людям можна дарувати складніші пазли.

три набори пазлів

Навіщо потрібні пазли

На думку психологів, поки дитина складає головоломку, вона аналізує, розвиває логічне мислення, навчається працювати з образами та квітами. Пазли розвивають пам'ять, а також здатність планувати, перевіряти ідеї та вирішувати проблеми.

Коментарі

Не знайдено дописів

Залишити відгук
Наші новинки